Prawa autorskie

piątek, 11 listopada 2016

Chleb żytni ze śliwkami (na zakwasie)



Jeśli tak jak ja, lubicie połączenie ciemnego pieczywa ze słodyczą bakalii, to poniższy przepis jest dla Was!



Składniki na zaczyn:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej typu 720
  • 200 g wody

Wszystkie składniki zaczynu dokładnie wymieszać. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 16 h.


Składniki na ciasto właściwe:
  • cały wyrośnięty zaczyn
  • 250 g mąki żytniej razowej typu 2000
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g suszonych śliwek

Cały zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe i dokładnie wymieszać.
Keksówkę (u mnie o wymiarze 25x12 cm) wysmarować masłem, obsypać otrębami i przełożyć do niej ciasto.Wierzch wyrównać zwilżoną ręką. Keksówkę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia ok. 3-4 h (najlepiej jak ciasto wyrośnie do brzegów formy).

Piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku ok. 45-50 min. Chleb będzie upieczony, gdy po postukaniu od spodu wyda głuchy dźwięk.

Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.

Smacznego!




Źródło:przepisnachleb.pl

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie połączenia, chętnie bym posmakowała tego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń