Pyszne, maślane ciasteczka z nutą wanilii. Idealne do szklanki ciepłego mleka!
Składniki (na ok. 30 szt.):
- 250g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 laska wanilii
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wyskrobać nasionka.
Do przesianej maki dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i rozetrzeć razem z mąką jak na kruszonkę. Dodać cukier puder,nasionka wanilii oraz jajko i wyrobić szybko co połączenia się składników. Uformować kulę, owinąć folią spożywcza i wstawić do lodówki na ok. 1h do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, podsypując lekko mąką i wykrawać ciasteczka oraz wyciskać stempelki.
Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 13-15 min. Studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki
Ale śliczne))
OdpowiedzUsuń