W moim rodzinnym domu są od zawsze, bez nich prawdziwa kolacja wigilijna nie istnieje.
Prawa autorskie
▼
środa, 21 grudnia 2016
poniedziałek, 19 grudnia 2016
piątek, 16 grudnia 2016
Prośba z innej beczki
Prośba do wszystkich Was o wsparcie Fundacji Rodzić po Ludzku, która walczy o przywrócenie Standardów Opieki Okołoporodowej. Przeczytajcie proszę petycję i zadecydujcie, czy warto walczyć o prawa kobiet w ciąży, które chce nam odebrać rząd.
Z góry wszystkim dziękuję.
czwartek, 8 grudnia 2016
Pierniczki katarzynki
Co roku chociaż w jednej puszcze muszą być nowe pierniczki. Tym razem padło na legendę - pierniczki katarzynki. Dobrze upiec je pod koniec listopada, żeby miały czas zmięknąć.
środa, 30 listopada 2016
czwartek, 24 listopada 2016
niedziela, 13 listopada 2016
piątek, 11 listopada 2016
Chleb żytni ze śliwkami (na zakwasie)
Jeśli tak jak ja, lubicie połączenie ciemnego pieczywa ze słodyczą bakalii, to poniższy przepis jest dla Was!
poniedziałek, 7 listopada 2016
sobota, 29 października 2016
niedziela, 23 października 2016
wtorek, 18 października 2016
czwartek, 13 października 2016
sobota, 1 października 2016
wtorek, 27 września 2016
środa, 21 września 2016
poniedziałek, 19 września 2016
środa, 14 września 2016
Ajvar
Przepyszna pasta z pieczonych bakłażanów, papryki i pomidorów.
Znakomita na kanapki, jako marynata do mięsa czy sos do makaronów.
Gorąco polecam!
środa, 31 sierpnia 2016
sobota, 6 sierpnia 2016
sobota, 30 lipca 2016
czwartek, 7 lipca 2016
Omlet z bobem
Jeśli macie w swojej lodówce ugotowany bób, to zróbcie koniecznie ten pyszny omlet na leniwe śniadanie ;)
poniedziałek, 4 lipca 2016
wtorek, 28 czerwca 2016
czwartek, 12 maja 2016
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi (na zakwasie)
Bardzo prosty i smaczny chleb na zakwasie żytnim. W smaku przypomina raczej ten pieczony na samych drożdżach, bo jest dość lekki i mało mięsisty.
sobota, 23 kwietnia 2016
piątek, 15 kwietnia 2016
czwartek, 24 marca 2016
środa, 23 marca 2016
poniedziałek, 21 marca 2016
czwartek, 10 marca 2016
Chapati - indyjskie chlebki
Trochę
daleko im do tradycyjnych chapati, a chociażby dlatego, że mąka z której
są wytwarzane nie jest w moim posiadaniu, ale można ją zakupić w sklepach z żywnością orientalną. Ja proponuję tu naszą pszenna
razową.
poniedziałek, 7 marca 2016
wtorek, 16 lutego 2016
Śniadaniowe rogaliki maślane
Jakoś tak wyszło, że pozostaję w temacie
drożdżowym, a to za sprawą bajecznie maślanych, delikatnych i lekkich
rogalików. Idealnych zarówno na słodko jak i wytrawnie. Bardzo długo
zachowują świeżość, co jest ich niewątpliwą zaletą. Piekłam je już
wielokrotnie, dlatego dzielę się przepisem i gorąco polecam!
poniedziałek, 1 lutego 2016
Pieczone pączki
Świetna alternatywa dla tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu pączków.
W następnym roku zdecydowanie do powtórzenia.
wtorek, 26 stycznia 2016
sobota, 23 stycznia 2016
Hummus z suszonymi pomidorami
Była pasta tahini, więc musi być hummus. Na pierwszy ogień idzie z dodatkiem suszonych pomidorów.
Idealny do świeżych warzyw czy krakerów.
środa, 20 stycznia 2016
niedziela, 17 stycznia 2016
Pasta tahini
Idealna do hummusu, sosów czy ciasteczek.
Dziecinie prosta do wykonania, ale należy uzbroić się w anielską cierpliwość przy blendowaniu :)
wtorek, 12 stycznia 2016
Szakszuka - jajka na pomidorach
Są takie śniadania, które można jeść dzień w dzień - to szakszuka!
Do
pomidorów można dodać sezonowe warzywa np. paprykę, czy cukinię,
doprawić inaczej i za każdym razem mamy zupełnie nową odsłonę
śniadaniowych przyjemności.