Była pasta tahini, więc musi być hummus. Na pierwszy ogień idzie z dodatkiem suszonych pomidorów.
Idealny do świeżych warzyw czy krakerów.
Składniki:
- 1 szkl. suchej ciecierzycy
- 5-6 szt. suszonych pomidorów w oliwie
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki pasty tahini
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 100 ml wody z ugotowanej ciecierzycy
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta papryki ostrej
Ciecierzycę
zalać sporą ilością wody i odstawić do namoczenia na ok. 12 h.
Przepłukać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości. Odcedzić (wodę z
gotowania zostawić) i przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić
na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, oprócz wody z gotowania
ciecierzycy i przypraw, umieścić w naczyniu. Blendować, dolewając co
jakiś czas wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Na koniec doprawić
solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki.
Podawać ze świeżymi warzywami lub krakersami.
Smacznego!
Kocham hummus! Pasuje mi do wszystkiego ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/