Zakręcone, tłuściutkie, rumiane i oblane lukrem.
Zapraszam na yum yums, czyli szkockie pączki!
Składniki (na 15 szt.):
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 28 g świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 30 g cukru
- 100 g masła schłodzonego
- 250 ml wody
- 1 jajko
Składniki na lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny lub wody
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Ze
świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki maki +
50 ml wody) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę,
dodać sól, cukier oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Dodać pokrojone w
kostkę masło, zamieszać delikatnie, aby masło kol ryło się mąką, nie
wyrabiać ciasta. Dodać pozostałą wodę, roztrzepane jajko i ponownie
delikatnie wymieszać w kulę, ale nie wyrabiać ciasta, kawałki masła mają
być widoczne. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić ciepłe miejsce na ok. 30 min, aż ciasto delikatnie ruszy.
Ciasto
rozwałkować na prostokąt, podsypując blat mąką. Dłuższe boki ciasta
złożyć do środka, a następnie całość złożyć na pół jak książkę. Ciasto
ułożyć na blacie tak, aby krótsze boki były góra-dół i ponownie
powtórzyć proces wałkowania i składania ciasta ze 3-4 razy, aż masło
zespoli się z ciastem i będzie gładkie. Dla ułatwienia warto obejrzeć
filmik, autora przepisu
Jamesa Mortona. Ciasto złożone owinąć
folią i wstawić do lodówki na ok. 30 min, aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 7-10 mm i rozciąć na paski o szerokości ok. 20 mm. Środek
każdego paska naciąć wzdłuż dłuższego boku i rozcięte boki skręcić â
polecam obejrzeć filmik do końca). Pączki przykryć ściereczką i odstawić
do napuszenia na ok. 1 h.
W garnku rozgrzać
olej do temperatury 175 stopni. Pączki smażyć z obu stron do
zarumienieni. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Składniki na lukier wymieszać. Pędzelkiem lukrować pączki z obu stron.
Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki
Na karnawał polecają się także inne tłuściochy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz