Dziś zapraszam na klasyczne serowe oponki. Takie słodkości robi często moja Mama, więc i u mnie w domu nie może ich zabraknąć. Szybkie i proste w wykonaniu, a zachwycają smakiem. W zachwycająco szybkim tempie także znikają :)
A z okazji tłustego czwartku zapraszam także do wypróbowania:
rozetek
pączków angielskich z serka homogenizowanego
Składniki (na ok. 40 szt.):
- 0,5 kg twarogu (najlepiej półtłustego)
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany / jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka spirytusu / octu
- sok wyciśnięty z 1 cytryny lub aromat (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder lub lukier
Z podanych składników zagnieść gładkie
ciasto, które nie powinno być klejące (w razie potrzeby podsypać trochę
mąką). Ciasto rozwałkować podsypując je mąką na grubość ok. 1 cm.
Wykrawać kółka dużą szklanka, a w środku każdego z nich wyciąć
kieliszkiem dziurkę. Do rondelka wlewamy olej i rozgrzewamy do temperatury ok. 180 stopni. Smażymy oponki z
obu stron na rumiano i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach
papierowych.
Gotowe oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz