czwartek, 5 grudnia 2013

Ciasto Izaura



Wypiek znany niemal każdemu, ale ciągle ponadczasowy. Nie ma się co więcej rozpisywać. Zapraszam!


 
Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. wody
  • 250 g masła/margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
Składniki na masę serową:
  • 500 g zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 50 g masła/margaryny
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Polewa czekoladowa:
  • 100g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • odrobina wody
W garnuszku umieścić masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia. W misce zmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać 4 żółtka oraz przestudzoną masę z garnuszka. Wymieszać.

Zmielony twaróg wymieszać z miękkim masłem, 3 żółtkami, mąką, aromatem i cukrem. Wymieszać tylko do połączenia składników, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Pozostałe białka z ciasta czekoladowego i z masy serowej ubić na sztywno ze szczyptą soli. Jedną połowę delikatnie wmieszać do ciasta czekoladowego, a drugą połowę do masy serowej.

Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na spód część ciasta czekoladowego, a następnie na masę wykładać masę serową łyżką, robiąc kleksy. Wylać resztę ciasta czekoladowego i na to znowu zrobić kleksy z masy serowej.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min. (do suchego patyczka).

Polewa: w garnuszku na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję kakao, wodę i cukier. Gotuję, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i ładnie połączą na gładką masę. Odstawiam na chwile do przestygnięcia. Gotowe ciasto udekorować polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. To ciasto jest przepyszne, ale jeszcze go nie robiłam! Nadrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze go nie robiłam , wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po moim pozostało tylko wspomnienie, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię z ok 80-1kg sera,3/4 szkl cukru.i 4 jajka.Nie robię dodatkowo polewy tylko po ostygnięciu składnikow na ciasto dadaję 4 żółtka,mieszam i odlewam ok 1/2 szkl i tym smaruje wierzch po upieczeniu. Reszta bez zmian! Piekę tak juz ok 17 lat więc sprawdzone!Polecam bo naprawdę pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) pewnie wypróbuje.
      Zdarza mi się robić to ciasto z większą ilością twarogu, wtedy dodaję 1 jajko więcej.

      Usuń
  5. Pyszne! Polecam ;) Zapraszam do mnie - http://modny-blog--01.blogspot.com/ <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...