Wypiek znany niemal każdemu, ale ciągle ponadczasowy. Nie ma
się co więcej rozpisywać. Zapraszam!
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 1,5 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1/4 szkl. wody
- 250 g masła/margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
Składniki na masę serową:
- 500 g zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szkl. cukru
- 50 g masła/margaryny
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 100g masła
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- odrobina wody
W garnuszku umieścić masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewać
na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawić do
przestygnięcia. W misce zmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać
4 żółtka oraz przestudzoną masę z garnuszka. Wymieszać.
Zmielony twaróg wymieszać z miękkim masłem, 3 żółtkami,
mąką, aromatem i cukrem. Wymieszać tylko do połączenia składników, aby
niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Pozostałe białka z ciasta
czekoladowego i z masy serowej ubić na sztywno ze szczyptą soli. Jedną połowę
delikatnie wmieszać do ciasta czekoladowego, a drugą połowę do masy serowej.
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać na spód część ciasta czekoladowego, a następnie na masę wykładać masę
serową łyżką, robiąc kleksy. Wylać resztę ciasta czekoladowego i na to znowu
zrobić kleksy z masy serowej.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min. (do suchego
patyczka).
Polewa: w garnuszku na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję
kakao, wodę i cukier. Gotuję, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i ładnie
połączą na gładką masę. Odstawiam na chwile do przestygnięcia. Gotowe ciasto
udekorować polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
To ciasto jest przepyszne, ale jeszcze go nie robiłam! Nadrobię:)
OdpowiedzUsuńJeszcze go nie robiłam , wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPo moim pozostało tylko wspomnienie, polecam :)
OdpowiedzUsuńJa robię z ok 80-1kg sera,3/4 szkl cukru.i 4 jajka.Nie robię dodatkowo polewy tylko po ostygnięciu składnikow na ciasto dadaję 4 żółtka,mieszam i odlewam ok 1/2 szkl i tym smaruje wierzch po upieczeniu. Reszta bez zmian! Piekę tak juz ok 17 lat więc sprawdzone!Polecam bo naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) pewnie wypróbuje.
UsuńZdarza mi się robić to ciasto z większą ilością twarogu, wtedy dodaję 1 jajko więcej.
Pyszne! Polecam ;) Zapraszam do mnie - http://modny-blog--01.blogspot.com/ <3
OdpowiedzUsuń