Prawa autorskie

wtorek, 27 września 2016

Drożdżówka z serem i śliwkami


Idealne ciasto do herbatki w jesienny wieczór.



Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 375 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży instant lub 16 g świeżych*
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe:
  • 150 g twarogu
  • 2 łyżki śmietanki lub jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/3 łyżeczki cynamonu 

Dodatkowo:
  • śliwki wydrylowane
  • cukier puder 

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misce i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto.   przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Przygotować nadzienie serowe. Składniki nadzienia umieścić w misce i zblendować na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto wyrobić przez parę minut, a następnie rozwałkować podsypując blat odrobiną mąki na prostokąt o wymiarach ok. 30x 40 cm. Podzielić je wzdłuż dłuższego boku na 3 pasy. Także wzdłuż dłuższego brzegu wyłożyć masę serową i każdy z pasów zwinąć w wałek. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Układać wałki ciasta w tzw. ślimak, zaczynając od środka tortownicy. Pomiędzy wałki powciskać połówki śliwek. Wierzch ciasta można wysmarować mlekiem lub białkiem.

Ciasto piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!




*ze świeżych drożdży należy najpierw przygotować zaczyn.Wymieszać 2 łyżki mąki + drożdże + 2 łyżki mleka i odstawić do wyrośnięcia.


Źródło: 100 smaków (+ moje małe modyfikacje)


1 komentarz: