Prawa autorskie

sobota, 1 października 2016

Kluski leniwe z kaszy jaglanej


Kluski uwielbiam pod każdą postacią, a te są genialne!


Składniki:
  • 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 200 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • sól

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, podprażyć na patelni i ugotować w 2 szkl. wody. Wystudzić. Do kaszy dodać twaróg i całość zblendowa. Dodać obie mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto (będzie się lepić do rak, ale nie należy dosypywać mąki, bo po ugotowaniu kluski będą twarde).

Podzielić na 3 części uformować wałki, lekko podsypując blat mąką. Pokroić pod skosem na kluseczki.

W duży garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucić kluseczki i gotować ok. 3 min od ich wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz