Bliżej temu daniu do jesieni niż wiosny, ale mnie smakuje nawet w upalne lato.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g dyni
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- papryczka chilli
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, kurkuma
Pierś
z kurczaka, dynię oraz cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na niewielkiej
ilości oleju cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pastę
curry i chwilę przesmażyć. Dodać pierś z kurczaka oraz starkowany na
drobnej tarce imbir, pastę trawy cytrynowej oraz kukrumę i chwilę
smażyć. Dodać fasolkę szparagową oraz dynię, całość zalać mlekiem
kokosowym. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
Na wierzch dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chilli oraz obsypać
posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Podawać z chlebkami chapati
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz