Pozytywnie zielone i bajkowo smaczne ciacho. W sam raz na wiosenna aurę.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 200 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
- 900 ml zielonego soku typu Kubuś. Pysio
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Składniki na masę śmietanową:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 zielone galaretki np. agrestowe
- 250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 2 opakowania delicji
- 2 zielone galaretki np. agrestowe
Białka
ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier cały
czas miksując, a następnie żółtka, jedno o drugim. Obie mąki przesiać,
dodać do białek i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się
składników. Dno formy do pieczenia (u nie 22 x 34 cm) wyłożyć
papierem do pieczenia (boków formy nie leży niczym smarować) i przelać
ciasto. Piec w nagrzanym do temperatury 170 stopni piekarniku przez ok.
35-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu (jeszcze gorący
biszkopt) wyciągamy z piekarnika i zrzucamy go (w formie do pieczenia)
na podłogę z wysokości ok. 40 cm I odstawiamy do wystygnięcia.
W
250 ml soku wymieszać 3 opakowania proszku budyniowego. Pozostały sok
zagotować i dodać do niego wymieszany wcześniej proszek budyniowy,
pamiętając by cały czas mieszać, aż zgęstnieje i będzie gładki. Gorący
budyń przelać na ostudzony biszkopt, wyrównać i lekko przestudzić. Następnie ułożyć (lekko dociskając w masę) delicje.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder i wystudzoną galaretkę. Masę przelać na delicje, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretki rozpuścić
w 500 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy zaczną lekko
tężeć, przelać je na wierzch stężałej masy śmietanowej i wstawić do
lodówki, aby całkowicie stężała.
Smacznego!
Źródło: Domowy smak jedzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz