Prawa autorskie

sobota, 23 kwietnia 2016

Ciasto Shrek



Pozytywnie zielone i bajkowo smaczne ciacho. W sam raz na wiosenna aurę.


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na masę budyniową:
  • 900 ml zielonego soku typu Kubuś. Pysio
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

Składniki na masę śmietanową:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 zielone galaretki np. agrestowe
  • 250 ml gorącej wody

Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji
  • 2 zielone galaretki np. agrestowe


Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, a następnie żółtka, jedno o drugim. Obie mąki przesiać, dodać do białek i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Dno formy do pieczenia (u nie 22 x 34 cm)  wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy nie leży niczym smarować) i przelać ciasto. Piec w nagrzanym do temperatury 170 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu (jeszcze gorący biszkopt) wyciągamy z piekarnika i zrzucamy go (w formie do pieczenia) na podłogę  z wysokości ok. 40 cm I odstawiamy do wystygnięcia.

W 250 ml soku wymieszać 3 opakowania proszku budyniowego. Pozostały sok zagotować i dodać do niego wymieszany wcześniej proszek budyniowy, pamiętając by cały czas mieszać, aż zgęstnieje i będzie gładki. Gorący budyń przelać na ostudzony biszkopt, wyrównać  i lekko przestudzić. Następnie ułożyć (lekko dociskając w masę) delicje.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić, dodając pod koniec cukier puder i wystudzoną  galaretkę. Masę przelać na delicje, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretki  rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy zaczną lekko tężeć, przelać je na wierzch stężałej masy śmietanowej i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała.

Smacznego!



Źródło: Domowy smak jedzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz