Prawa autorskie

czwartek, 12 maja 2016

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi (na zakwasie)

 
Bardzo prosty i smaczny chleb na zakwasie żytnim. W smaku przypomina raczej ten pieczony na samych drożdżach, bo  jest dość lekki i mało mięsisty.


Składniki ( na 1 duży lub 2 małe):
  • 120 g żytniego zakwasu (aktywnego)
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 450 g wody
  • 1 - 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 40 g płatków owsianych


Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, aż uzyskają złoty kolor przestudzić.

Wymieszać wodę z zakwasem, następnie dodać obie mąki, suche drożdże (ze świeżych przygotować wcześniej rozczyn, mieszając drożdże  z odrobiną wody i mąki) oraz miód. Całość zmiksować lub dokładnie wyrobić rękoma przez 7-8 min i odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać uprażone płatki owsiane  oraz sól i zmiksować lub wyrobić rękoma całość przez ok. 5 min.
Miskę nasmarować lekko oliwą, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywcą i odstawić do podwojenia objętości na ok. 2 h.

Tak wyrośnięte ciasto należy jeszcze raz wyrobić i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami keksówki (lub uformować bochenek i przełożyć do oprószonego mąką koszyka rozrostowego). Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia ok. 1 - 2 h.

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, na dno postawić pojemnik żaroodporny z wodą lub tak jak ja przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą. Keksówkę umieścić w piekarniku i zmniejszyć temperaturę do 225 stopni. Piec ok. 30-35minut. Studzić na kratce.

Smacznego!



Źródło: Moje Wypieki

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz