Prawa autorskie

wtorek, 28 czerwca 2016

Knedle serowe z truskawkami


Prawdziwy smak dzieciństwa. 
Dodatkowo błyskawiczne w przygotowaniu z dowolnym wsadem owocowym.


Składniki (na ok. 12 szt.):
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • truskawki
  • jogurt grecki lub śmietana 18%
  • cukier z wanilią

Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, mąkę oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto (może się lekko lepić do rąk, ale nie należy dosypywać więcej mąki, aby nie były zbyt twarde). Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć, ułożyć truskawkę, dokładnie zlepić formując kulkę.

Zagotować w garnku wodę z odrobiną soli. Knedle gotować ok. 3-4 min od wypłynięcia na wierzch. 

Podawać jeszcze ciepłe polane jogurtem lub śmietaną i posypane odrobiną cukru z wanilią.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Takie knedle to smak dzieciństwa :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń