Prawa autorskie

poniedziałek, 4 lipca 2016

Clafoutis z czereśniami


Czereśnie we francuskim klasyku.


Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g jogurtu naturalnego (może być typu greckiego)
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 1-2 łyżki nalewki wiśniowej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 200 g wydrylowanych wiśni
  • cukier puder do oprószenia
  • kasza manna do obsypania formy 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

Jajka wraz z cukrem i szczyptą soli ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo jogurt ciągle miksując (na tym etapie można dodać również nalewkę wiśniową). Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników. 

Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. wyłożyć połowę czereśni i zalać ciastem, a wierz ułożyć pozostałe czereśnie.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!




Zapraszam na wersję wytrawną:


1 komentarz: