Trochę
daleko im do tradycyjnych chapati, a chociażby dlatego, że mąka z której
są wytwarzane nie jest w moim posiadaniu, ale można ją zakupić w sklepach z żywnością orientalną. Ja proponuję tu naszą pszenna
razową.
Składniki (na 4-6 szt.):
- 2 szkl. mąki pszennej razowa
- ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 3/4 łyżeczki soli
Podane składniki umieścić w misce i wyrabiać kilka minut. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min., by odpoczęło. Ciasto podzielić na 4-6 części, każdą z nich cienko rozwałkować, podsypując odrobiną mąki. Układać na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron ok. 2-3 min., aż ciasto lekko się zarumieni i pojawią się charakterystyczne pęcherzyki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz