Babka niezwykle delikatna, niemal biszkoptowa. 
Składniki:
- 1 szkl. mąki tortowej
 - 3 op. budyniu bez cukru (po 40g) waniliowego lub śmietankowego
 - 1 szkl. cukru
 - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 - 250 ml śmietany kremówki 30%
 - 5 jaj (białka i żółtka oddzielnie)
 
Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania formy
 - kasza manna
 - cukier puder lub lukier
 
Żółtka
 utrzeć z cukrem na puszysty i biały krem, następnie dolać śmietankę 
cały czas miksując. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do 
pieczenia oraz budyniami. Miksować do połączenia się składników. Białka 
ubić na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wmieszać szpatułką.
Formę
 na babkę (u mnie z kominem) dokładnie natłuścić i obsypać kaszą manną. 
Przelać do formy masę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 
ok. 40-50 min. (do tzw. suchego patyczka). Babkę chwilę przestudzić w 
formie, a następnie wyjąć na kratkę i polukrować jeszcze ciepłą lub 
przed samym podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Z cukrem pudrem
Polecam także:



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz