poniedziałek, 21 marca 2016

Babka budyniowa


Babka niezwykle delikatna, niemal biszkoptowa


Składniki:
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 3 op. budyniu bez cukru (po 40g) waniliowego lub śmietankowego
  • 1 szkl. cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 jaj (białka i żółtka oddzielnie)

Dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • kasza manna
  • cukier puder lub lukier


Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty i biały krem, następnie dolać śmietankę cały czas miksując. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyniami. Miksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wmieszać szpatułką.

Formę na babkę (u mnie z kominem) dokładnie natłuścić i obsypać kaszą manną. Przelać do formy masę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-50 min. (do tzw. suchego patyczka). Babkę chwilę przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę i polukrować jeszcze ciepłą lub przed samym podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


Źródło: Z cukrem pudrem


Polecam także:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...