Zapraszam na pyszną, wilgotną i orzeźwiającą babkę cytrynową. Dobór lukru cytrynowego do tego wypieku był strzałem w dziesiątkę. Bez wątpienia podkręca jej smak.
Polecam na zbliżające się święta.
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 130g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Składniki na lukier cytrynowy:
- 60 g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta
- kolorowa posypka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka (całe) ubić na puszystą masę wraz z cukrami. Dodawać stopniowo i na
zmianę (cały czas miksując) przesiane obie mąki wraz proszkiem do pieczenia
oraz masło. Miksować tylko do wymieszania się składników. Na koniec dodać
skórkę oraz sok z cytryny i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Formę (u
mnie z kominem) wysmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą. Przelać
ciasto do formy. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40-50 min. do tzw. „suchego
patyczka”. Studzić babkę na kratce w formie.
Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Polukrować babkę i obsypać kolorową
posypką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz