Zazwyczaj robię rybne kotlety na sposób tych tradycyjnych
mielonych, ale dzisiaj proponuję małą odmianę – pulpeciki rybne, które są bardzo
delikatne i lekkie, a dodatek chrzanu w sosie nadaje im charakteru i przełamuje
mdły smak. Polecam :)
Składniki:
- 500 g filetów rybnych np. mintaj
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 kajzerka
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały por
- mały kawałek selera
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki chrzanu
- sok z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Filety rybne natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z
cytryny. Odstawić na 30 min do lodówki.
W ty czasie można namoczyć kajzerkę i obrać warzywa do sosu.
W rondelku rozpuścić łyżkę masła z niewielką ilością oliwy i wrzucić pokrojone
w kostkę lub starte na tarce warzywa: cebule, por, marchew, pietruszkę oraz
seler. Dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, pamiętając by często je
mieszać. Doprawioną rybę oraz namoczoną kajzerkę odcisnąć z nadmiaru wody.
Zmielić w maszynce. Dodać 1/3 przestygniętych warzyw, jajko, 1 łyżkę maki
ziemniaczanej i doprawić solą i pieprzem do smaku. Warzywa w garnuszku zalać
bulionem i zagotować. Z masy rybnej uformować malutkie pulpeciki. Obtoczyć je w
mące ziemniaczanej i wrzucić do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować na
małym ogniu 3 min od wypłynięcia. Po tym czasie wyjąc pulpeciki, a sos warzywny
zmiksować. Dodać chrzan i zagotować. Dorzucić gotowe pulpeciki rybne i doprawić
do smaku. Obsypać koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz