Były już pszenne bułki hamburgerowe, więc tym razem pokombinowałam z dynią i wyszły porządne, puchate buły hamburgerowe.
Składniki (na 6 dużych bułek):
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. puree z dyni
- 1/2 szkl. wody
- 15 g świeżych drożdży
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- sezam
Ze
świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki + 1/4
szkl. wody + 1 łyżeczka cukru) i odstawić do wyrośnięcia. W misce
wymieszać pozostałą mąkę, mleko w proszku, sól. Dodać jajko, roztopione
masło pozostałą wodę oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie ciasto,
które będzie dobrze odchodzić od ręki. Uformować kulę, przykryć i
pozostawić ciepłym miejscu do podwojenia objętości ok. 1 â 1,5 h.
Po
tym czasie ciasto szybko wyrobić i podzielić na 6 równych części i
uformować okrągłe bułeczki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,
ułożyć bułeczki i lekko je spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić na
ok. 30-40 min. do napuszenia.
Wysmarować bułeczki rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka i obsypać sezamem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.
Smacznego!
Przepis bierze udział:
Mają piękny kolor! Mogę jedną? :)
OdpowiedzUsuń