Zdrowsza wersja tarty wytrawnej, bo na spodzie z kaszy jaglanej. Smaki zgrały się idealnie. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.
Bardzo polecam!
Składniki na jaglany spód:
- 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
Składniki na farsz:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 por (biała część)
- 3 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 50 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Ugotować zgonie z
instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. Dodać jajko, koncentrat i przyprawy. Dokładnie
wymieszać.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
Podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć na talerz. Na tej
samej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i poddusić pokrojony w talarki por.
Wymieszać z kurczakiem. Jajka wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Dno formy wraz z
bokami wyłożyć masą jaglaną i dobrze docisnąć. Na wierzch rozłożyć równomiernie
farsz z kurczaka i pora. Zalać całość masą jajeczno-śmietanową. Na wierzch
zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min., aż wierz się
zetnie i zrobi się rumiany.
Smacznego!
często robię właśnie tarty na takim spodzie jaglanym i są super!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na tarte na spodzie jaglanym !
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z jaglanym spodem,chętnie skorzystam z przepisu.Właśnie zaczynam eksperymentować z tą kaszą więc przepis jak najbardziej mi się przyda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń