A co by było, gdyby w klasycznej zapiekance makaron zastąpić fasolką szparagową?
Wyjdzie jej pyszna odmiana, a w towarzystwie kremowego i dobrze doprawionego sosu beszamelowego stworzy zgrany duet.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 3 ziemniaki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 150 g twardego sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 250 ml mleka
- przyprawy: sól, pieprz, 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), świeży koperek
Kurczaka pokroić
w kostkę, natrzeć solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Odstawić na lodówki na ok.
30 min. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry ok. 5 mm i ugotować al dente. Z
fasolki szparagowej obciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki i również
ugotować al dente. Kurczaka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć na
talerz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Wymieszać kurczaka z
cebulką i papryką.
Naczynie
żaroodporne wysmarować masłem. Układać w kolejności: na dno ugotowane plastry
ziemniaków, następnie połowę fasolki szparagowej, mieszankę warzywno-mięsną, a
na koniec druga połowę fasolki.
Przygotować sos beszamelowy. W rondelku na niewielkim
płomieniu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać (najlepiej rózgą)
do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewać stopniowo mleko ciągle mieszając,
aby nie powstały grudki. Sos podczas podgrzewania będzie gęstniał uzyskując
odpowiednią konsystencję (podobną do ciasta naleśnikowego). Doprawić solą,
pieprzem, świeżym koperkiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.
Na zapiekankę wylać równomiernie sos beszamelowy. Całość
obsypać starkowanym serem.
Zapiekać ok. 35 min. w temperaturze 180 stopni.
Samczego!
Świetny pomysł na zapiekankę, przepis bomba !
OdpowiedzUsuń