Oj będę tęsknić za straganami uginającymi się od kolorowych warzyw i już bardzo żałuję, że taki seozn nie może trwać cały rok. Dobrze, że chociaż jest sposób na zachowanie odrobiny lata w zimowe, pochmurne wieczory. Będziemy się raczyć pysznymi smakami zamkniętymi w słoikach. Leczo jest obowiązkowe!
Składniki:
- 1 kg papryki (może być kolorowa)
- 1,5 kg pomidorów
- 1 średnia cukinia
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, chilli, oregano.
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w
kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski lub kostkę. Cebulę obrać i pokroić w
piórka. Cukinie zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. W dużym rondlu rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę wraz z
przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem
ok. 10-15 min., a pod koniec dodać cukinie i jeszcze chwilę poddusić. Całość
doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, odrobiną chilli oraz
sporą ilością oregano. Gorące leczo
przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, dobrze zakręcić, odstawić
do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Dla trwałości weków można pasteryzować
na mokro ok. 15 min od zagotowania wody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz