czwartek, 11 września 2014

Jednogar chłopski



Dziś kolejna propozycja dania jednogarnkowego. Zbliżająca się jesienna aura wymusza w kuchni lekką modyfikację menu, ale w dalszym ciągu ma być szybko i pysznie.

 

Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 300 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 papryki czerwone
  • 3 pomidory
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 250 ml wody
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, listek laurowy, ziele angielskie, oregano.


Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić. Paprykę, cebulę, pomidory i kiełbasę pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać pokrojone ziemniaki i zrumienić ok. 5 min, następnie dodać cebulę, kiełbasę i przeciśnięty ząbek czosnku i także zrumienić. Dodać pomidory, dusić, aż się rozpadną. Dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, wodę oraz listek laurowy i ziele angielskie. Dusić całość, aż warzywa będą miękkie, a woda lekko odparuje. Pod sam koniec dodać przepłukaną fasolę. Całość doprawić według uznania solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz sporą ilością oregano.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Hej! Właśnie przetestowałam Twoje danie, bardzo smaczne! :]]
    Bardzo fajnie, że robi się tak szybko, jest treściwe i zdrowe... coś dla mnie, kiedy teraz na jesień mam dużo roboty w ogrodzie i mało czasu na wszystko inne, a przecie trzeba coś wypitrasić na obiad :]
    Dziękuję i pozdrawiam! N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, bardzo mi miło :)
      u mnie w tygodniu jednogarnkowe są numerem 1, właśnie ze względu na brak wolnego czasu.
      pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...