Dziś kolejna propozycja dania jednogarnkowego. Zbliżająca
się jesienna aura wymusza w kuchni lekką modyfikację menu, ale w dalszym ciągu ma być szybko i pysznie.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 300 g kiełbasy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 papryki czerwone
- 3 pomidory
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 250 ml wody
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, listek laurowy, ziele angielskie, oregano.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Ziemniaki obrać i pokroić
w kostkę. Paprykę oczyścić. Paprykę, cebulę, pomidory i kiełbasę pokroić w
kostkę. W dużym rondlu rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać pokrojone
ziemniaki i zrumienić ok. 5 min, następnie dodać cebulę, kiełbasę i
przeciśnięty ząbek czosnku i także zrumienić. Dodać pomidory, dusić, aż się
rozpadną. Dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, wodę oraz listek laurowy i ziele angielskie. Dusić całość, aż warzywa
będą miękkie, a woda lekko odparuje. Pod sam koniec dodać przepłukaną fasolę.
Całość doprawić według uznania solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz
sporą ilością oregano.
Smacznego!
Hej! Właśnie przetestowałam Twoje danie, bardzo smaczne! :]]
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że robi się tak szybko, jest treściwe i zdrowe... coś dla mnie, kiedy teraz na jesień mam dużo roboty w ogrodzie i mało czasu na wszystko inne, a przecie trzeba coś wypitrasić na obiad :]
Dziękuję i pozdrawiam! N.
dziękuję, bardzo mi miło :)
Usuńu mnie w tygodniu jednogarnkowe są numerem 1, właśnie ze względu na brak wolnego czasu.
pozdrawiam