Śliwki, ciasto kruche i budyń to zawsze dobre połączenie.
Jeśli dzień wcześniej zagnieciecie ciasto, to pokrojenie śliwek i ugotowanie budyniu na dzień drugi pozostanie już czystą przyjemności.
O samym wcinaniu już nie wspominając ;)
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 250 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Składniki na masę budyniową:
- 2 opakowaniu budyniu waniliowego (bez cukru)
- 4 łyżki cukru
- 3 szkl. mleka
Dodatkowo:
- ok. 600-700 g śliwek
- cynamon (opcjonalnie)
Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Podzielić na
dwie części (60 i 40%). Każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce
(ciasto można przygotować dzień wcześniej).
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestkę.
Blachę do pieczenia (u mnie duża 24x35 cm) wyłożyć papierem
do pieczenia. Na dno starkować większą część schłodzonego ciasta. Na ciasto
wyłożyć polówki śliwek (skórką na dołu) i obsypać cynamonem.
Przygotować budyń. 2,5 szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek
budyniowy wraz z cukrem. Dodać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać,
aż budyń zgęstnie i zrobi się głodki.
Gorący budyń wylać równomiernie na śliwki. Na wierzch
starkować pozostałą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 do 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz