Szybki przegląd szafek kuchennych oraz lodówki i równie szybka myśl, która od razu została zrealizowana - zapiekanka z tortellini i warzywami z kremowym jogurtowo-serowym sosem. Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że szybkie decyzje to dobre decyzje :)
Zapraszam!
Składniki:
- 1 opakowanie tortellini
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej
- 1 papryka (u mnie czerwona)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 czubatych łyżek jogurtu greckiego
- 150 g sera ulubionego żółtego
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra papryka, bazylia.
Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
Pierś z kurczaka, pokroić w kostkę i oprószyć solą, pieprzem. W głębokiej
patelni usmażyć kurczaka na odrobinie oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do jej zeszklenia. Dodać mrożoną
fasolkę szparagową oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć, a warzywa będą
miękkie. Dodać jogurt grecki, bazylię i wymieszać. Chwilę całość poddusić. Doprawić
do smaku sokiem z cytryny, odrobiną curry oraz papryką. Na koniec dodać garść
startego sera i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Na dno wyłożyć połowę ugotowanego tortellini, następnie farsz,
który przykrywamy kolejną porcją tortellini. Całość obsypać startym serem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.
Smacznego!
Co do tego, że szybkie decyzje są najlepsze masz 100% rację :D Kiedy robię spontanicznie dania zawsze zaskakuję sama siebie - a robię tak zazwyczaj :P Zapiekanka wygląda wyśmienicie :) !
OdpowiedzUsuńMi jeszcze nie przyszło do głowy żeby zrobić zapiekankę z tortellini, ale po tych zdjęciach chyba się na to zdecyduję! :) Poza tym uwielbiam te małe pierożki :)
OdpowiedzUsuńPolecam naprawdę pyszna odmiana dla tradycyjnego makaronu :)
UsuńPozdrawiam!