Szybka, prosta i pożywna sałatka z dodatkiem kurczaka. Iście wiosenna
propozycja. Może akurat dziś pogoda nie zachęca do wyściubienia na zewnątrz
chociażby nosa, ale tak kolorowy talerz pyszności z pewnością zrekompensuje nam
te hmm... „anomalia” pogodowe? Chociaż nie ma się co dziwić mimo, że to już wiosna to
jeszcze cały czas mamy marzec.
Składniki:
- 6-7 liści sałaty rzymskiej
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- kilka rzodkiewek
- 1 mała cebula czerwona
- 1 pomidor
- kilka kropli soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie.
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć przyprawami
i skropić sokiem z cytryny. Upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni
grillowej. Odstawić do przestygnięcia. Przygotować dressing. Wszystkie
składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć.
Warzywa pokroić według uznania. Pierś z kurczaka pokroić pod kątem na
grubsze plastry. W misce wymieszać sałatę, cebulę, pomidor i rzodkiewki. Na
wierzch ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka. Całość polać gotowym dressingiem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz