piątek, 15 kwietnia 2016

Curry z kurczakiem, dynią i fasolką



Bliżej temu daniu do jesieni niż wiosny, ale mnie smakuje nawet w upalne lato.


Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g dyni
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • papryczka chilli
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, kurkuma


Pierś z kurczaka, dynię oraz cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pastę curry i chwilę przesmażyć. Dodać pierś z kurczaka oraz starkowany na drobnej tarce imbir, pastę trawy cytrynowej oraz kukrumę i chwilę smażyć. Dodać fasolkę szparagową oraz dynię, całość zalać mlekiem kokosowym. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzch dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chilli oraz obsypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Podawać z chlebkami chapati

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...