Prawa autorskie

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Kruche ciasteczka z migdałem


Świetne do wypełnienia świątecznej puszki przeznaczonej na małe słodkości!



Składniki (na ok. 30 szt.):
  • 250 g maki pszennej
  • 80 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1łyzka kwaśnej śmietany (ja dodałam jogurt grecki)

Dodatkowo:
  • migdały
  • białko 
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszać, dodać masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce ok. 1 h.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić w środku wgłębienie palcem, posmarować wierzch białkiem i wcisnąć migdał.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 min. Studzić na kratce.

Smacznego!



Źródło: Domowe-wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz