Świetne do wypełnienia świątecznej puszki przeznaczonej na małe słodkości!
Składniki (na ok. 30 szt.):
- 250 g maki pszennej
- 80 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1łyzka kwaśnej śmietany (ja dodałam jogurt grecki)
Dodatkowo:
- migdały
- białko
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszać, dodać masło i posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce ok. 1 h.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić w środku wgłębienie palcem, posmarować wierzch białkiem i wcisnąć migdał.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 min. Studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło: Domowe-wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz