W moim rodzinnym domu są od zawsze, bez nich prawdziwa kolacja wigilijna nie istnieje.
Składniki na ciasto (na ok. 50 szt.):
- 2 szk. mąki pszennej
- 1/2 szkl. letniej wody
- 1 jajko
- sól
Składniki na farsz:
- 50 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
Grzyby namoczyć w wodzie (tyle żeby zakryła grzyby) przez kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 min. Odlać, przestudzić, dokładnie odcisnąć i zmielić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać do grzybów i dobrze doprawić solą i pieprzem.
Przygotować ciasto. W misce z przesianą mąką zrobić dołek,wbić jajko, dodać sól i stopniowo dodawać wodę mieszając składniki. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 15-20 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, podsypując odrobiną mąki. Małą szklanką lub rantem wykroić kółka. Na środek każdego z nich nakładać farsz, zlepić ze sobą brzegi, a następnie zlepić ze sobą końce.
Uszka ugotować w osolonym wrzątku przez ok. 2 min. od wypłynięcia. Podawać z barszczem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz