Prawa autorskie

wtorek, 18 października 2016

Szarlotka cytrynowa


Przepyszna szarlotka o cytrynowej nucie.


Składniki na ciasto:
  • 350g mąki pszennej
  • 130 g jasnego brązowego cukru
  • 230 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny

Składniki na nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szkl. cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 kisiel cytrynowy z cukrem

Dodatkowo:
  • 3 łyżki bułki tartej

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta starkować lub wylepić nim dno tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm), uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15-20 min. do podpieczenia.

Drugą część ciasta można schować do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka wymieszać z sokiem z cytryny oraz cukrem. Zagotować na małym ogniu, mieszając, aż puszczą sok. Zlać go no oddzielnego naczynia, dodać do niego kisiel w proszku i zblendować. Dodać do gotujących się jabłek, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zdjąć z palnika.

Podpieczony spód obsypać bułką tartą i wyłożyć gorące nadzienie. Na wierzch starkować drugą część ciasta lub ją rozwałkować. 

Całość piec ok. 40-45 min.

Smacznego!




Źródło: Moje Wypieki


1 komentarz: