Prawa autorskie

niedziela, 23 października 2016

Bułki dyniowe


Mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne bułeczki o pięknym kolorze i pomysłowym kształcie.



Składniki (na 9 szt.):
  • 500 g - 550 g mąki pszennej (u mnie typ 650) + 1 łyżka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 130 g letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 250 g puree z dyni 

Dodatkowo:
  • kilka orzechów np. nerkowca, pekan
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn, wymieszać drożdże z cukrem, wodą oraz łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia.

W osobnej misce połączyć mąkę, jajko, masło, sól, puree z dyni oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie dodać jeszcze odrobinę mąki. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5h (do podwojenia objętości).

Ciasto wyrobić jeszcze raz, podzielić na 9 równych części i  każdej uformować kule. Układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min. Po tym czasie bułeczki naciąć jak na zdjęciu poniżej, a w środek każdej wcisnąć orzech.



Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Przestudzić na kratce.

Smacznego!



Źródło: przepisnachleb.pl/





1 komentarz: