Prawa autorskie

środa, 14 września 2016

Ajvar



Przepyszna pasta z pieczonych bakłażanów, papryki i pomidorów.
Znakomita na kanapki, jako marynata do mięsa czy sos do makaronów. 
Gorąco polecam!



Składniki:
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 700 g bakłażanów
  • 1 kg pomidorów
  • 2-3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1-2 ostre papryczki

Dodatkowo:
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka czubrycy
  • 3 łyżki octu 10%
  • 2-3 łyżki oleju
Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, ponacinać miąższ lub nakłuć widelcem. Pomidory, cebulę w łupinach oraz czosnek także przekroić na pół. Bakłażany, pomidory, paprykę, cebulę oraz czosnek wykładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 min. przewracając międzyczasie paprykę. Po tym czasie gorącą paprykę przekładamy do garnka i zakrywamy szczelnie pokrywką, aby się zaparzyła i lepiej zeszła z niej skórka. Resztę upieczonych warzyw przestudzić.
Po przestudzeniu warzywa obrać ze skóry i przepuścić w maszynce do mielenia mięsa. Można także wszystko zblendować.
Warzywa umieścić w dużym rondlu, dodać paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, czubrycę, ocet oraz olej i całość zagotować. Dusić całość, aby nadmiar wody odparował, a pasta stała się gęsta (ok. 40-50 min).
Jeszcze gorącą przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Dla pewności można jeszcze pastę w słoikach pasteryzować ok. 20 min. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz