Przepyszna pasta z pieczonych bakłażanów, papryki i pomidorów.
Znakomita na kanapki, jako marynata do mięsa czy sos do makaronów.
Składniki:
- 2 kg papryki czerwonej
- 700 g bakłażanów
- 1 kg pomidorów
- 2-3 cebule
- 1 główka czosnku
- 1-2 ostre papryczki
Dodatkowo:
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka czubrycy
- 3 łyżki octu 10%
- 2-3 łyżki oleju
Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, ponacinać miąższ lub nakłuć widelcem. Pomidory, cebulę w łupinach oraz czosnek także przekroić na pół. Bakłażany, pomidory, paprykę, cebulę oraz czosnek wykładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 min. przewracając międzyczasie paprykę. Po tym czasie gorącą paprykę przekładamy do garnka i zakrywamy szczelnie pokrywką, aby się zaparzyła i lepiej zeszła z niej skórka. Resztę upieczonych warzyw przestudzić.
Po przestudzeniu warzywa obrać ze skóry i przepuścić w maszynce do mielenia mięsa. Można także wszystko zblendować.
Warzywa umieścić w dużym rondlu, dodać paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, czubrycę, ocet oraz olej i całość zagotować. Dusić całość, aby nadmiar wody odparował, a pasta stała się gęsta (ok. 40-50 min).
Jeszcze gorącą przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Dla pewności można jeszcze pastę w słoikach pasteryzować ok. 20 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz