Sezon na pyszne śliwki zobowiązuje ;)
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 0,5 szkl oleju rzepakowego
- 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- kilka śliwek
Dodatkowo:
- 1/4 szkl. brązowego cukru
Śliwki wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz sodę. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, jajka i śmietanę. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać do połączenia się składników, dodając pokrojone śliwki.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić każdą do 3/4 wysokości, następnie wierzch obsypać brązowym cukrem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 20-25 min.
Źródło: Moje Wypieki (+ moje zmiany)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz