Prawa autorskie

czwartek, 10 marca 2016

Chapati - indyjskie chlebki


Trochę daleko im do tradycyjnych chapati, a chociażby dlatego, że mąka z której są wytwarzane nie jest w moim posiadaniu, ale można ją zakupić w sklepach z żywnością orientalną. Ja proponuję tu naszą pszenna razową.


Składniki (na 4-6 szt.):
  • 2 szkl. mąki pszennej razowa
  • ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczki soli

Podane składniki umieścić w misce i wyrabiać kilka minut. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min., by odpoczęło. Ciasto podzielić na 4-6 części, każdą z nich cienko rozwałkować, podsypując odrobiną mąki. Układać na rozgrzanej i suchej patelni i smażyć z obu stron ok. 2-3 min., aż ciasto lekko się zarumieni i pojawią się charakterystyczne pęcherzyki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz