Prawa autorskie

czwartek, 8 grudnia 2016

Pierniczki katarzynki


Co roku chociaż w jednej puszcze muszą być nowe pierniczki. Tym razem padło na legendę - pierniczki katarzynki. Dobrze upiec je pod koniec listopada, żeby miały czas zmięknąć.


Składniki (na ok. 40 szt.):
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 100 g cukru (najlepiej cukru pudru)
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek karmelu (można zastąpić 1 łyżką kakao)

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina wody


Wszystkie powyższe składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto (jeśli będzie się lekko kruszyć,należy dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany). Ciasto rozwałkować na grubość 6-10 mm lekko podsypując blat mąką i wykrawać pierniczki foremkami.
Pierniczki wykładać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można posmarować pierniczki wymieszaną wodą z miodem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 min. Pierniczki można polukrować lub oblać czekoladą.

Trzymać w szczelnie  zamkniętym pojemniku z kawałkiem jabłka, które należy wymieniać co kilka dni.

Smacznego!



Źródło: Słodkie fantazje

1 komentarz: