Bułki z rodzaju tych ciężkich i treściwych o fajnym orzechowym posmaku.
Składniki na zaczyn:
- 150 g ciepłego mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 min.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 30 g oleju
- 2 łyżeczki soli
- 250 g letniej wody
- jajko do posmarowania bułek
Obie mąki przesypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. na ok. 1 - 1,5 h
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulę, rozwałkować na placek, podsypując lekko mąką i zwinąć w rulon. Gotowe bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min.
Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 min. Studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło: Przepisy na chleb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz