Najwyższy czas na przetwory!
Zapraszam na pyszne ogórki kanapkowe w wersji z kurkumą i curry.
Składniki:
- ok. 2 kg ogórków
Zalewa:
- 2,5 szkl. wody
- 1,5 szkl. octu 10%
- 2 i 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 3-4 listki laurowe
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka czarnego pieprzy w ziarnach
Ogórki umyć i wymoczyć w wodzie przez ok. 20 min. pokroić wzdłuż na mandolinie.
Plastry ogórków układać ciasno do wyparzonych słoików.
Wszystkie składniki zalewy poza octem, umieścić w garnku i zagotować. Dodać ocet i gotować jeszcze ok. 5 min. Zalewę przecedzić przez sitko i gorącą zalać słoiki z ogórkami.
Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.
Smacznego!
Zapraszam również do wypróbowania:
bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuń