Ogórki w zalewie musztardowej to mój zdecydowany faworyt. W taki sposób robi je moja Mama, więc także ja nie pozostaje w tyle :)
Są chrupiące z lekką nutką słodyczy. Polecam zrobić je (tak jak ja) od razu z podwójnej, a nawet potrójnej porcji.
Obiecuję, że się nie zawiedziecie!
Składniki:
- ok. 3 kg ogórków
- 3-4 marchewki
- koper
- czosnek
- przyprawy: liście laurowe, gorczyca, pieprz w ziarnach, ziele angielskie
Składniki na zalewę musztardową:
- 1 l wody
- 200 g cukru
- 250 ml octu
- 5 łyżek musztardy
- 3 łyżki soli
Składniki na zalewę wymieszać ze sobą w garnku i podgrzać,
do rozpuszczenia się składników. Odstawić do wystudzenia.
Umyte ogórki można pokroić wcześniej według uznania (na zawsze
kroję w grubsze plastry), marchew pokroić
talarki.
Do wyparzonych słoików wrzucić po listku laurowym, dodać
ziele angielskie, pieprz, gorczycę, kilka plastrów marchewki, przekrojony ząbek
czosnku oraz koper. Zapełnić słoiki ogórkami i zalać je zimną zalewą
musztardową.
Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz