Niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna zupa z młodych jarzyn.
W sezonie obowiązkowo musi się znaleźć w moim menu.
Składniki:
- 3 młode ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 200 g fasolki szparagowej
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, oregano.
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła + olej rzepakowy
W dużym rondlu rozgrzać masło z odrobiną oleju i zeszklić posiekaną
drobno cebulkę z czosnkiem. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz
włoszczyznę i smażyć, aż warzywa się zarumienią. Dodać pokrojone w kostkę i
obrane ze skórki pomidory. Dusić ok. 5 min, aż się rozpadną. Następnie dodać
ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Całość zalać wodą, lekko ponad
warzywa i dorzucić poszatkowaną kapustę, fasolkę szparagową oraz koncentrat
pomidorowy. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania zupę
doprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz
koperek.
Smacznego!
super, bardzo lubię takie zupki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
W dzieciństwie powtarzano mi często że jarzynki są najzdrowszą formą odżywiania, więc moja mama takie zupki z reguły gotowała. Dziś już wiem że to prawda, dlatego dobrze że znalazłem taki przepis, łatwy i szybki do zrobienia. Nie byłby tak smaczny, gdyby nie koncentrat pomidorowy (preferfuję z Pińczowa), który świetnie zabarwia zupę i przy tym nie jest zbyt kwaśny. Dlatego polecam i życzę smacznego:)
OdpowiedzUsuń