piątek, 15 sierpnia 2014

Bułeczki drożdżowe z serem i borówką


Oj chodziły za mną już bardzo długo i chyba tylko upały powstrzymywały mnie przez włączaniem piekarnika.
Ale co się odwlecze to....dlatego w końcu są! A raczej BYŁY, bo zostały szybko pożarte ;)



Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 8 bułeczek):
  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g miękkiego masła
  • 150 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • 200 g borówek
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 50 ml mleka + 2 łyżki mąki + 1 łyżka cukru) i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałą mąkę i cukier, dodać szczyptę soli, jajko, masło, wlać pozostałe mleko i dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie Gdyby było zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Uformować kulę, którą umieścić misce, a całość przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1 – 1,5h.

Przygotować masę serową. Twaróg dokładnie wymieszać z żółtkiem oraz cukrem.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótką chwile wyrobić i rozwałkować podsypując odrobiną mąki na prostokąt (można śmiało rozwałkować na cienki placek, ciasto sporo podrośnie). Wzdłuż dłuższego boku na środku rozsmarować masę twarogową, a na nią rozłożyć borówki. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w plastry o dowolnej szerokości. Wyłożyć bułeczki na blaszkę do pieczenia. Ja celowo ułożyłam je blisko siebie, aby po wyrośnięciu się stykały, a nadzienie zbytnio nie wypłynęło podczas pieczenia. Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wcale się nie dziwię, że został pożarte. Wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...