Oj chodziły za mną już bardzo długo i chyba tylko upały powstrzymywały mnie przez włączaniem piekarnika.
Ale co się odwlecze to....dlatego w końcu są! A raczej BYŁY, bo zostały szybko pożarte ;)
Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 8 bułeczek):
- 450 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g miękkiego masła
- 150 ml mleka
- 70 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 250 g zmielonego twarogu
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 200 g borówek
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 50
ml mleka + 2 łyżki mąki + 1 łyżka cukru) i odstawić do wyrośnięcia. W misce
wymieszać pozostałą mąkę i cukier, dodać szczyptę soli, jajko, masło, wlać
pozostałe mleko i dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
W razie Gdyby było zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Uformować kulę,
którą umieścić misce, a całość przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości ok. 1 – 1,5h.
Przygotować masę serową. Twaróg dokładnie wymieszać z
żółtkiem oraz cukrem.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótką chwile wyrobić i
rozwałkować podsypując odrobiną mąki na prostokąt (można śmiało rozwałkować na
cienki placek, ciasto sporo podrośnie). Wzdłuż dłuższego boku na środku
rozsmarować masę twarogową, a na nią rozłożyć borówki. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Pokroić w plastry o dowolnej szerokości. Wyłożyć bułeczki na blaszkę do
pieczenia. Ja celowo ułożyłam je blisko siebie, aby po wyrośnięciu się stykały, a nadzienie zbytnio nie
wypłynęło podczas pieczenia. Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić do
napuszenia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.
Smacznego!
Wcale się nie dziwię, że został pożarte. Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuń