Babka niezwykle delikatna, niemal biszkoptowa.
Składniki:
- 1 szkl. mąki tortowej
- 3 op. budyniu bez cukru (po 40g) waniliowego lub śmietankowego
- 1 szkl. cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 5 jaj (białka i żółtka oddzielnie)
Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania formy
- kasza manna
- cukier puder lub lukier
Żółtka
utrzeć z cukrem na puszysty i biały krem, następnie dolać śmietankę
cały czas miksując. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia oraz budyniami. Miksować do połączenia się składników. Białka
ubić na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wmieszać szpatułką.
Formę
na babkę (u mnie z kominem) dokładnie natłuścić i obsypać kaszą manną.
Przelać do formy masę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
ok. 40-50 min. (do tzw. suchego patyczka). Babkę chwilę przestudzić w
formie, a następnie wyjąć na kratkę i polukrować jeszcze ciepłą lub
przed samym podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Z cukrem pudrem
Polecam także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz