Niby klastyczna wersja lazanii, ale
jednak każdy robi ją na swój sposób. Dziś moja najprostsza i oczywiście kaloryczna
:) wariacja tego dania. Tak, tak, KALORYCZNA, ale przecież każdy z nas ma takie małe słabości, które
nie zawsze muszą być pod słodką postacią ;)
Składniki na farsz mięsny:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, mięta
Składniki na sos beszamelowy:
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- płaty latanii
- 200 g sera żółtego
Przygotować
farsz mięsny. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy
wraz z czosnkiem. Dodać mięso, doprawić do smaku solą pieprzem oraz papryką i przesmażyć.
Do mięsa dodać pokrojony pomidory i chwilę dusić. Sok z pomidorów wymieszać z
koncentratem pomidorowym i dodać do farszu. Dusić, aż woda odparuje a sos zrobi
się gęstszy. Doprawić na koniec ziołami: bazylią, oregano oraz miętą.
Przygotować natłuszczone
naczynie żaroodporne.
Sos
beszamelowy. W garnuszku na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki
i energicznie wymieszać uważając, aby się nie przypaliła. Dodawać stopniowo
mleko energicznie mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Gdy sos
zgęstnieje (konsystencja gęstej śmietany), sos należy doprawić, doprowadzić do
wrzenia i zdjąć z ognia.
Naczynie
żaroodporne wyłożyć płatami lazanii. Na płaty wyłożyć trochę farszu mięsnego i
przykryć kolejną warstwą płatów makaronowych. Na to wyłożyć trochę sosu
beszamelowego. Przekładać naczynie kolejno warstwami, kończąc sosem
beszamelowym lub farszem mięsnym. Na wierzch starkować sporą warstwę sera. Piec
w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 min.
Smacznego!
Przepyszna klasyka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń