Prawa autorskie

sobota, 18 stycznia 2014

Ciasto Bounty


Ciasto Bounty to nic innego jak kakaowy biszkopt z masą kokosową oblany polewą. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu. Jeśli tak jak ja macie słabość do batoników o tej samej nazwie to polecam Wam właśnie to ciacho! 



Składniki na biszkopt:
  • 3/4 szkl. mąk pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Składniki na masę kokosową:
  • 200g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1/2 szk. cukru
  • 100 g masła
  • 500 ml mleka

Składniki na polewę:
  • 200 g czekolady b(u mnie gorzka)
  • 100 g masła lub 100 ml śmietany kremówki

Składniki na poncz:
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki malibu lub innego likieru kokosowego

Przygotować biszkopt. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka na przemiennie ciągle miksując. Pod koniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Blachę do pieczenia o wymiarach 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto biszkoptowe. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 min. (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do przestudzenia.

W tym czasie możemy przygotować masę kokosową. W rondelku należy wymieszać mleko z cukrem, kaszą manną oraz wiórkami kokosowymi. Gotować na małym ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje.  Po tym czasie zdejmujemy garnek z masą z ognia i dodajemy masło. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Składniki na poncz mieszamy ze sobą i nasączamy nim przestudzony biszkopt. Na wierzch wykładamy równo masę kokosową i odstawiamy ciasto do lodówki na min. 1h do zastygnięcia.

Składniki na polewę rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej na jednolitą i gładką masę i wykładamy na wierzch zastygniętej masy kokosowej. Ciasto odstawiamy jeszcze do lodówki do zastygnięcia polewy.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale, jeszcze nie miałam okazji robić :)
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń