Prawa autorskie

piątek, 24 stycznia 2014

Pizza wiejska



Pizza wiejska to pizza, którą chyba najbardziej kojarzę z czasów dzieciństwa. Ogromną blachę (a czasami nawet dwie) tego wypieku przygotowywała zawsze moja Mama, ojjj znikała błyskawicznie...




Składniki na ciasto:
  • 280 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki gęstej passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki oregano i bazylii
  • sól, pieprz, szczypta papryki ostrej

Dodatki:
  • chuda kiełbaska
  • pieczarki*
  • cebula*
  • korniszony
  • ser żółty

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże +  125 ml mleka + 2 łyżki mąki + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 h.

W tym czasie można przygotować sos. Pomidory z puszki pokroić na drobne kawałeczki lub zmiksować. Wrzucić na patelnię z oliwą i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dusić na małym ogniu, aż sos odparuje. Dodać pastę pomidorową oraz oregano i bazylię. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i papryką. Odstawić do przestygnięcia.

Ustawić piekarnik na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić.  Rozwałkować, uformować według uznania i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Wstawić samo ciasto do piekarnika i piec przez ok. 8 min.  W tym czasie można pokroić dodatki. 

Podpieczony blat pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej sosem, obsypujemy połową starego sera i wykładamy cebulkę z pieczarkami, plasterki kiełbasy, oraz plasterki ogórka. Całość obsypujemy pozostałym serem. Pieczemy całość ok. 15-20 min. 

Smacznego!


* ja pieczarki i cebulkę zawsze chwilę podsmażam na niewielkiej ilości oleju, żeby cebulka nie była surowa, a pieczarki nie puściły wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz