Pizza wiejska to pizza, którą chyba najbardziej kojarzę z czasów dzieciństwa. Ogromną blachę (a czasami nawet dwie) tego wypieku przygotowywała zawsze moja Mama, ojjj znikała błyskawicznie...
Składniki na ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 łyżki gęstej passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki oregano i bazylii
- sól, pieprz, szczypta papryki ostrej
Dodatki:
- chuda kiełbaska
- pieczarki*
- cebula*
- korniszony
- ser żółty
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 125 ml mleka + 2 łyżki mąki + cukier) i
odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, oliwę oraz
wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić
do podwojenia objętości na ok. 1-1,5 h.
W tym czasie można przygotować sos. Pomidory z puszki pokroić na
drobne kawałeczki lub zmiksować. Wrzucić na patelnię z oliwą i przeciśniętym
ząbkiem czosnku. Dusić na małym ogniu, aż sos odparuje. Dodać pastę pomidorową
oraz oregano i bazylię. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i
papryką. Odstawić do przestygnięcia.
Ustawić
piekarnik na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić. Rozwałkować, uformować
według uznania i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na
ok. 15 min. do napuszenia. Wstawić samo ciasto do piekarnika i piec przez ok. 8
min. W tym czasie można pokroić dodatki.
Podpieczony
blat pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej sosem, obsypujemy połową starego
sera i wykładamy cebulkę z pieczarkami, plasterki kiełbasy, oraz plasterki
ogórka. Całość obsypujemy pozostałym serem. Pieczemy całość ok. 15-20 min.
Smacznego!
* ja pieczarki i cebulkę zawsze chwilę podsmażam na niewielkiej
ilości oleju, żeby cebulka nie była surowa, a pieczarki nie puściły wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz