Prawa autorskie

środa, 29 stycznia 2014

Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem



Lubię ziemniaki pod każdą postacią, a zapiekane w tej wersji goszczą u mnie już dość długo. Najlepiej komponują się z surówką z kapusty kiszonej, chociaż z kefirem też są niczego sobie. Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki:
  • 0,5 ziemniaków
  • 200 g chudej kiełbasy
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250 g twardego żółtego sera
  • oliwa do podsmażenia

Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), świeży koperek


Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 5 mm. Zalać wodą, posolić i zagotować. Odcedzić i przestudzić. W ty czasie można obrać i pokroić pieczarki w plasterki oraz cebulę w piórka. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy osobno. Kiełbasę również pokroić w plasterki i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami i cebulką. 

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub masełkiem. Układać na przemiennie plasterki ziemniaków oraz farszu z pieczarek, cebuli i kiełbasy. 

Przygotować sos beszamelowy. W rondelku na niewielkim płomieniu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać (najlepiej rózgą) do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewać stopniowo mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Sos podczas podgrzewania będzie gęstniał uzyskując odpowiednią konsystencję (podobną do ciasta naleśnikowego). Doprawić solą, pieprzem, świeżym koperkiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.

Gotowy sos równomiernie rozlać na ułożone w naczyniu ziemniaki oraz farsz. Całość obsypać starkowanym serem.

Zapiekać pod przykryciem ok. 30-35 min w temperaturze 200 stopni. Na 5-8 min przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby wierzch się zrumienił.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz