Lubię ziemniaki pod każdą
postacią, a zapiekane w tej wersji goszczą u mnie już dość długo. Najlepiej komponują
się z surówką z kapusty kiszonej, chociaż z kefirem też są niczego sobie. Zapraszam
do wypróbowania :)
Składniki:
- 0,5 ziemniaków
- 200 g chudej kiełbasy
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 250 g twardego żółtego sera
- oliwa do podsmażenia
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 250 ml mleka
- przyprawy: sól, pieprz, 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), świeży koperek
Ziemniaki obrać i pokroić w
plastry o grubości ok. 5 mm. Zalać wodą, posolić i zagotować. Odcedzić i
przestudzić. W ty czasie można obrać i pokroić pieczarki w plasterki oraz
cebulę w piórka. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy osobno. Kiełbasę również
pokroić w plasterki i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami i cebulką.
Naczynie żaroodporne
wysmarować oliwą lub masełkiem. Układać na przemiennie plasterki ziemniaków
oraz farszu z pieczarek, cebuli i kiełbasy.
Przygotować sos beszamelowy.
W rondelku na niewielkim płomieniu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie
wymieszać (najlepiej rózgą) do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewać
stopniowo mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Sos podczas podgrzewania
będzie gęstniał uzyskując odpowiednią konsystencję (podobną do ciasta
naleśnikowego). Doprawić solą, pieprzem, świeżym koperkiem i przeciśniętym
ząbkiem czosnku.
Gotowy sos równomiernie
rozlać na ułożone w naczyniu ziemniaki oraz farsz. Całość obsypać starkowanym
serem.
Zapiekać pod przykryciem ok.
30-35 min w temperaturze 200 stopni. Na 5-8 min przed końcem pieczenia można
zdjąć pokrywę naczynia, aby wierzch się zrumienił.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz