Dziś pyszna propozycja obiadowa w wersji zapiekanej. Małe
pulpeciki mięsne z dodatkiem ryżu w towarzystwie mojego ulubionego sosu
pomidorowego. Danie jest lekkie i dosłownie rozpływające się w ustach. Polecam
:)
Składnik na pulpety:
- 500 g mięsa (u mnie łopatka)
- 3/4 szkl. ryżu
- 1 kajzerka
- mleko do namoczenia kajzerki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, garść natki pietruszki
Składniki na sos:
- 1 puszka pomidorów
- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, mięta
- oliwa do podsmażenia
Dodatkowo:
- 50 g twardego sera żółtego (może być także mozzarella)
Ryż ugotować w osolonej wrzącej wodzie zgodnie ze
wskazówkami na opakowaniu. Odlać i przestudzić. Kajzerkę namoczyć w mleku.
Mięso zmielić wraz z cebulą, czosnkiem, namoczoną wcześniej i odciśniętą z
nadmiaru mleka kajzerką. Do zmielonej masy dodać ugotowany i przestudzony ryż,
jajko, przyprawy według uznania oraz natkę pietruszki. Całość wymieszać. Odstawić na ok. 30 min do lodówki.
W tym czasie można przygotować sos. Cebulę pokroić w drobną
kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Marchewkę obrać i starkować na
tarce o dużych oczkach. Dodąc ją do cebulki i chwilę podsmażyć. Odstawić do
przestygnięcia. W naczyniu wymieszać pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem
oraz koncentrat pomidorowy. Dodać cebulkę z marchewką, przeciśnięty ząbek
czosnku oraz przyprawy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Z gotowej masy
mięsnej formułować malutkie pulpeciki i układać w naczyniu. Całość zalać sosem.
Na wierzch posypać startym serem.
Zapiekać (ja to robiłam bez przykrycia, aby sos dobrze
odparował) temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 min. (w zależności od
wielkości pulpecików).
Smacznego!
Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńmmm bardzo fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam, bo zniknęły błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :0 Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne !
Serdeczności;-)