Prawa autorskie

wtorek, 4 lutego 2014

Zapiekane mięsne pulpeciki z ryżem



Dziś pyszna propozycja obiadowa w wersji zapiekanej. Małe pulpeciki mięsne z dodatkiem ryżu w towarzystwie mojego ulubionego sosu pomidorowego. Danie jest lekkie i dosłownie rozpływające się w ustach. Polecam :)



Składnik na pulpety:
  • 500 g mięsa (u mnie łopatka)
  • 3/4 szkl. ryżu
  • 1 kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, garść natki pietruszki

Składniki na sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, mięta
  • oliwa do podsmażenia
Dodatkowo:
  • 50 g twardego sera żółtego (może być także mozzarella)

Ryż ugotować w osolonej wrzącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odlać i przestudzić. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso zmielić wraz z cebulą, czosnkiem, namoczoną wcześniej i odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerką. Do zmielonej masy dodać ugotowany i przestudzony ryż, jajko, przyprawy według uznania oraz natkę pietruszki. Całość wymieszać.  Odstawić na ok. 30 min do lodówki.

W tym czasie można przygotować sos. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Marchewkę obrać i starkować na tarce o dużych oczkach. Dodąc ją do cebulki i chwilę podsmażyć. Odstawić do przestygnięcia. W naczyniu wymieszać pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem oraz koncentrat pomidorowy. Dodać cebulkę z marchewką, przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Z gotowej masy mięsnej formułować malutkie pulpeciki i układać w naczyniu. Całość zalać sosem. Na wierzch posypać startym serem. 

Zapiekać (ja to robiłam bez przykrycia, aby sos dobrze odparował) temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 min. (w zależności od wielkości pulpecików). 

Smacznego!


6 komentarzy: